Ulice slovenských miest dnes zaplnia biele pastelky

21.09.2011 Celý región

Bratislava 21. septembra (TASR) - Ulice 128 slovenských miest sa aj dnes tak ako každý rok zaplnia dobrovoľníkmi s pokladničkami, ktorí budú zbierať finančné prostriedky na pomoc zrakovo postihnutým. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) totiž organizuje jubilejný desiaty ročník verejnej zbierky Biela pastelka. Tú spustili v júli, hlavným dňom zbierky je 21. september. Do zbierky bude možné prispieť až do konca roka. Vlani sa vyzbieralo asi 85.000 eur.

Každý, kto dnes do zbierky prispeje, dostane od dobrovoľníkov spinku v tvare bielej pastelky, ktorá je symbolom zrakovo postihnutých. Tých možno okrem toho podporiť poslaním prázdnej SMS správy na číslo 820 v hodnote jedného eura do konca tohto roka alebo vložením dobrovoľného finančného príspevku na účet zbierky číslo 4030016212/3100. Takmer tretina výnosu zbierky bude použitá v regióne, v ktorom sa prostriedky vyzbierajú. Ďalšia časť bude určená na zlepšenie dostupnosti a kvality služieb únie.

Posolstvo akcie dnes v desiatich mestách približujú stránky ÚNSS, kde si môžu záujemcovia vyskúšať napríklad chôdzu so zaviazanými očami s bielou palicou i písanie Braillovým písmom. V Bratislave si môžu ľudia okrem spomínaných aktivít vyskúšať aj jazdu na tandemovom bicykli či showdown - hru označovanú tiež ako stolný tenis pre nevidiacich. V Nitre a okolí na Deň bielej pastelky upozorňuje historická hasičská striekačka, v Čadci sa dnes každý môže pridať k práci zrakovo postihnutého drotárskeho majstra, ktorý tu vytvorí drôtené srdce pre mesto.

\"Strata zrakového vnímania ovplyvňuje aj tie najzákladnejšie denné úkony, ako sú starostlivosť o domácnosť, príprava jedál, cestovanie či získavanie informácií. Pre našich klientov je preto nenahraditeľná pomoc s výberom správnej kompenzačnej pomôcky, poradenstvo v právnej a sociálnej oblasti, výučba chôdze s bielou palicou či Braillovho písma,\" uviedla koordinátorka zbierky Žofia Teplická. Ako poznamenala riaditeľka ÚNSS Ivana Potočňáková, vďaka zbierke môžu byť služby únie dostupné každému so zrakovým postihnutím. \"V každom kraji a pre klienta bezplatne,\" uzavrela s tým, že ich pracovníci za klientom vycestujú aj domov.
 

Vyberte región

mark